top of page
about_bg1-9-5.jpg

מרכז ארכימדס

אודות המרכז

החברה האנושית פיתחה ומשתמשת כיום במספר מערכות מורכבות ודינמיות לניהול חיי היום יום שלה (אנרגיה, תחבורה, חקלאות, חינוך ועוד). ​לאור שינויי האקלים הנוכחיים והצפויים יש לבחון ולהתאים את המערכות הללו באופן רציף ודינמי על מנת שהן תוכלנה לתת מענה מושכל וראוי לאתגרים העתידיים הצפויים (מחסור בחומרים קריטיים, צורך בהפחתת פחמן מיידית, אדפטציה ועוד). לשם כך הוקם באוניברסיטת ת"א מרכז לאומי חדש לניתוח מערכות יישומי הנתמך בשלב ההקמה על ידי משרד המדע. 

322131.png

ארכימדס הינו מרכז ידע
המקדם א​​ת תחום ניתוח
המערכות הייש​​ומי בישראל

תוך מתן דגש למערכות מורכבות ואופטימיזציה שלהן על ידי שימוש במודלים של  Integrated Assessment Models) IAM), מודלים מרובי סוכנים, ועוד. המרכז שואף לעודד יישום פתרונות מדיניות להפחתת טביעת הרגל האנושית, לשיפור החוסן של מערכות טבעיות ואנושיות, ולסיוע בהשגת יעדי הפיתוח בר קיימא SDGs.  
 
ליבת העיסוק של המרכז היא מחקר, פיתוח ויישום מודלים בתחומים שונים של מערכות מורכבות ודינמיות. המודלים מתעדכנים ומשתפרים כל הזמן כדי לשקף את ההתפתחויות הטכנולוגיות, הכלכליות, החברתיות והסביבתיות העדכניות. ממשלות, מוסדות מחקר וחברות פרטיות ברחבי העולם משתמשים במודלים אלו בקבלת החלטות מדיניות, כלכליות, חברתיות, והשקעות הקשורות לקיימות בכלל וסביבה בפרט. 

iiasa_bg-9.png

IIASA

למרכז שותפות אסטרטגית עם מכון IIASA הבינלאומי הוותיק והמוערך בקרב ממשלות וארגונים בינלאומיים ובהם האו״ם והאיחוד האירופי. שותפות זו כוללת מחקרים משותפים, משרות והזדמנויות ב-IIASA עבור חוקרים ישראלים, אירועים וכנסים, וכמובן - נגישות למודלים ולתהליכים שמוביל המכון ברחבי העולם. בין היתר, מטרת מרכז ארכימדס היא לקדם את תחום ניתוח המערכות היישומי בישראל, לקיים את הקשר של מדינת ישראל עם IIASA בצורה יעילה ומשמעותית, ולפעול לחיזוק הקשר המחקרי והיישומי עם IIASA.  

המטרות העיקריות של המרכז

במטרה להצמיח בישראל קהילה אקדמית ומקצועית לקידום ניתוח מערכות יישומי בקבלת החלטות בתחום הקיימות, נפעל בשלוש זירות עיקריות:

change.png
שינוי
  
יישום באמצעות שיתופי פעולה

הטמעת המודלים של IIASA ומודלים שיפותחו ע"י המרכז במשרדי ממשלה, שלטון מקומי והסקטור הפרטי לצורך תמיכה בקבלת החלטות בדרגות השונות לטווח זמן בינוני וארוך – עם דגש על גופים העוסקים בניהול מערכות בתחומים השונים.

growth.png
  
צמיחה
הכשרה ותמיכה בהטמעה

בניית תשתית ידע ומיומנויות לתחום ניתוח המערכות היישומי בתחומי הקיימות בהם יעסוק המרכז. הצמחת דור בסיס שידע לעבוד עם שיטות ניתוח המערכות היישומי והמודלים של IIASA ויפיץ את המתודה והכלים של מכון זה. במסגרת שלב זה נציע הכשרות ייעודיות של מומחי IIASA ומומחים מקומיים שיתמקצעו בנושאי המחקר המתאימים עם השנים. בנוסף, צוות המרכז יעניק תמיכה בתוכן ותמיכה טכנית. 

modelling.png
מידול
 
מחקר אקדמי שיתופי

בניית קהילה אקדמית שתפעל להתאמה ופיתוח של מודלים המתאימים למציאות הישראלית. המרכז מציע מלגות מחקר, בנייה והרחבה של קבוצות מחקר, כנסים ועוד במטרה ליצור שיתופי פעולה עם קבוצות רלוונטיות באירופה ובמדינות החברות ב-IIASA, כולל גיוס מענקי מחקר נרחבים. החוקרים בתחומי העניין של המרכז בישראל יגיעו מכל גופי המחקר בישראל - אוניברסיטאות, מכללות ומכוני מחקר ציבוריים. 

Anchor 1

צוות המרכז

פרופ' איתי סנד

ראש המרכז

ד"ר אילת דוידוביץ'

MESSAGE מומחית מודל

פרופ' ורד בלאס

מנהלת השותפות עם IIASA

יעל בוליס

מנהלת תפעול

פרופ' א​שר טישלר

מנהל אקדמי

אדווה סהר

מנהלת שותפויות

רווית בר יעקבי

ראש צוות תוכנה

מובילי קבוצת המחקר

פרופ' ​הדס ממן

קבוצת מים וחדשנות טכנולוגית

פרופ' יובל פורטוגלי

קבוצת ערים ומורכבות

פרופ' ורד בלאס

קבוצת ניהול משאבי סביבה

פרופ' א​שר טישלר

קבוצת אנרגיה ואקלים

פרופ' איציק ששון

קבוצת דמוגרפיה וחוסן

ועדת ההיגוי

פרופ' איתי סנד

אוניברסיטת ת"א

ד"ר אורנה מצנר

המשרד להגנת הסביבה

פרופ' מידד קיסינג'ר

יו"ר הועדה, אוניברסיטת בן גוריון

ד"ר אבי רווה

משרד המדע והטכנולוגיה

פרופ' דוד ברודאי

הטכניון

פרופ' ורד בלאס

אוניברסיטת ת"א

פרופ' דניאל פלזנשטיין

האוניברסיטה העברית

bottom of page